Collie, långhårig länk till Svenska Collieklubben Historik
Collie, som i dag finns som lång- respektive korthårig, anses vara skotsk. Var rasen egentligen kom från är okänt. De dyker upp som vallare av de enorma fårhjordar som medföljde härarna under tiden för romarnas invasion av de brittiska öarna. Första gången rasen ställdes ut var 1861 i England. Drottning Victoria var en stor beundrare av collie vilket ökade intresset för de vackra vallhundarna som fashionabla sällskapshundar. Collie är Sveriges första importerade brukshundsras. Rasen blev lanserad som sanitetshund, vilket är föregångare till dagens räddningshund.
Användningsområde
Collie är en brukshund men det betyder inte att den bara duger för de klassiska bruksgrenarna som spår, sök och rapport. Rasen tillhör gruppen vallhundar, där hundarna är aktiva och lättlärda och älskar att jobba. Den har visat goda resultat inte bara i de klassiska bruksgrenarna utan även inom lydnad, agility, drag, viltspår och som servicehund. Collie är en populär utställningshund. Den är alltså en mycket allsidig hund som trivs när den får känna sig delaktig i sin ägares närvaro.
Hälsa
Collie är en förhållandevis frisk ras, men Collie Eye Anomaly (CEA) och colobom (ögonsjukdomar)
och höftledsdysplasi (HD) förekommer.
Egenskaper / Mentalitet
Collie är vänlig till sinnelaget, lättlärd, lyhörd och arbetsvillig. Den ska inte vara nervös eller aggressiv. Den har ingen stor jaktlust och har lätt att umgås med andra hundar och djur.
Storlek och utseende
Lång- och korthårig collie skiljer sig bara genom pälslängden. Båda hårlagen förekommer i tre olika färger; Sobel med vita tecken, trefärgad och blue merle. En collie utstrålar stor skönhet, värdighet och fysisk harmoni. Kroppsbyggnaden ger intryck av styrka och rörlighet utan att vara grov eller klumpig. Mankhöjd för hanar är 56–61 cm och tikar 51–56 cm.
Pälsvård
Den långhåriga pälsvarianten är inte svår att sköta. Det räcker med en grundlig genomborstning i veckan men den måste kammas när den är i fällning. Man bör även kamma bakom öronen och på frambenen då och då, gärna med en stålkam. Pälsen under tassarna trimmas bort liksom på bakhasorna. Till den korthåriga pälsen används gärna ett sämskskinn och vid fällning behöver den lösa pälsen kammas ur. Båda hårlagen badas vid behov men sällan mer än 2–3 gånger per år och gärna i samband med fällning. Klorna bör klippas regelbundet så att de hålls korta.
Övrigt
Det är viktigt för rasen att så många hundar som möjligt blir MH-beskrivna (Mentalbeskrivning Hund). Rasklubben arbetar för att minst 50 procent av varje årskull ska delta på MH-beskrivning för att på så sätt dokumentera och utvärdera rasens mentala status. Rasklubben arbetar aktivt med att sprida kunskap om mentalitet till både uppfödare och valpköpare via sin tidning och webbplats. Arbetet med att förbättra rasens mentalitet är ett prioriterat mål.
Denna text är framtagen i samarbete med rasklubben.